Guide til køb af brugt bil

By Mark Andersen | 04. maj 2023 | Læsetid 5 minutter

INDHOLDSFORTEGNELSE

Når du skal ud og købe en brugt bil, er der ofte en række faktorer, som du skal være ekstra opmærksom på. Her er det vigtigt, at du undersøger bilen samt alle papirer grundigt, så du ikke ender med at foretage et dårligt køb.

Herunder har vi samlet en komplet guide, som hjælper dig sikkert igennem dit køb af brugt bil. Her er alt, du skal vide. 

Brugt bil hos forhandler eller privat

Der er forskellige forhold, som gør sig gældende, afhængig af om du køber din ”nye” brugte bil af en forhandler eller af en privatperson. Først og fremmest er du stillet forskelligt af købeloven.

Når du køber en brugt bil gennem en bilforhandler, kan du gøre brug af FDM's service om gennemlæsning og godkendelse af slutseddel. Dette gælder ikke køb af brugt bil hos en privatperson. 

Brugt bil hos forhandler eller privat

Hvordan prøver du bilen?

Uanset om du køber din brugte bil hos en bilforhandler eller privatperson, er det meget vigtigt, at du prøvekører bilen. Når du begynder at prøvekøre bilen, får du mulighed for at undersøge, om bilen kører som den skal.

Inden du køber en brugt bil, skal du undersøge, om alt er som det skal være.

Tjekliste til køb af brugt bil:

  • Har bilen ridser, stenslag og revner?
  • Er bilen pænt vedligeholdt (farven, lak, buler osv.)?
  • Virker lys og signalanlægget?
  • Er der fejl med forlygter, blinklys og baglygter?
  • Kan du lukke og låse døre, bagklap og motorhjelm uden besvær?
  • Er bilen monteret med original partikelfilter?
  • Er dækkene slidt ensartet(profildybden skal være mellem 1,6-3 mm. for at være lovlig)?
  • Er der oliespild fra gearkassen eller motoren?
  • Er udstødningen tæt?
  • Er bilen generelt tæt (Tjek fugtighed i bunden og bagagerum)?
  • Er batteriet rent?
  • Er der hvide belægninger på batteriets poler?
  • Er der rust på bilen?
  • Virker sikkerhedssele?
  • Er der synlige skader på sikkerhedsselerne?
  • Sidder nakkestøtterne fast og uden skader?
  • Starter og lyder motoren tilfredsstillende?
  • Virker håndbremsen?
  • Virker alle bilens instrumenter og kontrollamper?
  • Virker udstyr som: El-ruder, aircondition, centrallås, sidespejle, soltag, bagrudevarme, sædevarme osv?
  • Kører bilen lige på en lige vej?
  • Kan du skifte gear uden problemer og lyde?
  • Virker koblingen under kørsel uden at den rusker, glider eller siger mislyde?
  • Virker bremserne (senest når pedalen er halvt ned?
  • Er bilen stabil når du foretager en opbremsning?
  • Virker varme og blæser?
  • Ryster bilen ved hurtig og langsom kørsel?

Derudover vil vi anbefale, at du prøvekører køretøjet på en motorvej samt bykørsel. Det er vigtigt at du foretager en grundig undersøgelse, og du skal dermed ikke være bange for at bruge for meget tid.

Hvis du får en mistanke om skjulte mangler eller en fornemmelse af, at der er noget, der ikke stemmer, så bør du ikke købe bilen. Det gælder også, hvis bilen ikke lever op til dine forventninger. 

7 gode råd til dit køb af brugt bil

Inden du køber en brugt bil, er der en række faktorer, som du skal undersøge. Du bør altid undersøge bilen grundigt, uanset om du køber bilen hos en bilforhandler eller en privatperson.

Herunder har vi samlet en række råd til dit køb af brugt bil, så du kan opnå den bedste bilhandel. 7 gode råd til dit køb af brugt bil:

  • Undersøg totalomkostningerne
  • Er bilen ordentligt vedligeholdt?
  • Er bilen driftsikker? 
  • Tjek bilens historie - Bilbogen
  • Køb hos privatperson eller forhandler?
  • Prøvekør bilen grundigt
  • Lav en klar skriftlig kontrakt

7 gode råd til køb af brugt bil

Undersøg totalomkostningerne

Når du køber en brugt bil, skal du udover bilens pris også kigge på andre omkostninger som, hvor langt bilen kører på literen, og hvad du skal betale i grøn ejerafgift.

Har du fundet en ældre brugt bil, er den ofte dyrere i ejerafgift end en ny bil. Derudover kører en ny og moderne bil længere på literen.

Med en brugt bil kommer der ofte også reparationer, som skal ordnes. Af den grund kan det være en god ide, at du også har plads i budgettet til eventuelle fejl og reparationer på bilen.

Når du har undersøgt alle totalomkostningerne, kan du finde ud af, om det reelt bedre kan betale sig at købe en nyere bil. Det er altså med andre ord meget vigtigt, at du kigger på bilens totalomkostninger i hele perioden, som du regner med at have den i. 

Er der restgæld på bilen?

Når du skal købe en brugt bil, skal du være ekstra opmærksom på restgælden. Det skyldes, at du kan risikere, at du overtager den restgæld, som er registreret på bilen.

Du skal altså huske at tjekke bilens stelnummer i bilbogen, så du er sikker på, at du ikke overtager en tidligere ejers restgæld. Det kan ende med at koste mange penge, hvis du ikke undersøger dette.

Du kan slå bilens stelnummer eller nummerplade op hos Tjekbil her

Er bilen ordentligt vedligeholdt?

Det er en god ide, at du kigger på, om bilen er ordentligt vedligeholdt. Du kan sikre at bilen er ordentligt vedligeholdt med en fuldt udfyldt servicebog.

Derudover er det bedre, hvis servicestemplerne er fra et autoriseret værksted. På den måde er du nemlig sikker på, at bilen er serviceret efter fabrikkens forskrifter.

Skulle du komme ud for en garantisag, er det dig selv, der skal bevise, at bilen er korrekt serviceret, hvis det har foregået hos et uautoriseret værksted.

Det er også vigtigt, at der har været en overholdelse af serviceinterval, hvis der skulle opstå noget med bilen efter, at fabriksgarantien er udløbet. Det skyldes, at importøren i nogle tilfælde indvilger i at betale en kulance.

En kulance vil sige, at du får en rabat ved en reparation, selvom garantien ikke længere er gældende. Dog er det ofte ikke tilfældet, og det er derfor ikke noget, som du skal regne med at få.

Til sidst kan du se, om bilen er blevet kørt godt og dermed blevet vedligeholdt, ved at tjekke om bilen er blevet rustbeskyttet gennem tiden. Derudover kan du også tjekke bilen for synlige skader på karosseri eller fælge.

Er bilen driftsikker? 

Det kan være en god ide, at undersøge om bilmodellen er driftsikker. Det kan du gøre på en lang række hjemmesider online.

Her kan du læse, hvad andre ejere med samme bilmodel siger om bilen. Det kan i mange tilfælde give et klart billede af typiske reparationer, og hvilke motortyper der ofte er problemer med. 

Tjek bilens historie - Bilbogen

Det kan være en god ide at tjekke bilens historie. Her kan du kigge på tidligere synsrapporter. Det er vigtigt at huske, at en nysynet bil ikke er det samme som en fejlfri bil eller en bil i god stand.

Du kan også se, hvornår bilen er synet. Det kan indikere, om der er blevet snydt med kilometertallet.

Tjekbil.dk kan du tjekke bilens bilbog, hvor du kan finde alle vigtige informationer, som du bør kigge på, inden du foretager et køb af brugte biler. Ved at kigge i bilbogen sikrer du, at du ikke får en ubehagelig overraskelse.

Køb hos privatperson eller forhandler?

Der er forskel på, om du køber din brugte bil hos en privatperson eller forhandler. Når du køber bilen hos forhandleren, er fejl og mangler på bilen omfattet af reklamationsretten på to år.

Derudover er bilen grundigt gennemgået for fejl og mangler på et mekanisk værksted, og der er derfor en mindre risiko for, at der er fejl på bilen.

Når du køber en brugt bil af en privatperson, kan prisen være lavere end hos forhandleren. Du kan altså få en billigere bil, dog kan der være en større risiko for skjulte fejl og mangler.

Du betaler primært ekstra hos en bilforhandler, da du får reklamationsret, mekanisk gennemgang og kosmetisk klargøring med i prisen. 

Prøvekør bilen grundigt

Vil vil anbefale at du kører en lang tur med bilen, for at mærke om bilens stand er god. Her er der tale om en tur på mindst 20 km. og ikke blot 5-10 minutter i nabolaget. Derudover er det en fordel, hvis du kan prøvekøre bilen på motorvejen og i byen.

Under din prøvekørsel kan du tjekke om pedaler og gearskiftet virker, som det skal. Derudover kan du høre, om der er mislyde, som bør tjekkes. Lyt også til bilen i tomgang. Her skal du sikre, at der ikke er irritationsmomenter i bilens gearkasse eller andet.

Det kan være en god ide, at se om bilen kører ligeud, ved at løsne fingrene om rattet forsigtigt under kørslen. 

Lav en klar skriftlig kontrakt

Når du har gennemtjekket alle bilens detaljer, er det også vigtigt, at du får lavet en skriftlig kontrakt med de vigtigste elementer.

Du skal altså ikke underskrive slutsedlen, før du er helt sikker på, at bilen er i orden. Du kan få hjælp til at sikre, at alt i kontrakten er, som det skal være hos FDM

Er en nysynet brugt bil et godt køb? 

Når du køber en brugt bil, er det ikke nødvendigvis et godt køb, bare fordi den er nysynet. Ved et syn tjekker man kun, om bilen er i lovlig stand. Det vil sige, at der ikke foretages test og undersøgelse af, hvordan bilens motor, gearkasse og kobling har det.

Et syn kan derfor ikke anvendes i stedet for en brugtbiltest eller anden professionel og uvildig gennemgang af bilen.

Hvordan betaler man en brugt bil privat?

Du må aldrig betale den brugte bil på forhånd, når du køber bilen privat. Du skal først endeligt betale for bilen, når den bliver overdraget til dig. Det kan du gøre via en straksoverførsel i din netbank eller mobilbank til sælgers konto. 

Når du køber en brugt bil, har du også mulighed for at optage finansiering. I dag kan du opnå finansiering til køb af en brugt bil hos en lang række låneudbydere. Du kan få et lån med lave omkostninger og fleksible lånevilkår. Undersøg og find finansiering til brugt bil her

Hjælp til at vurdere bilens stand

Hvis du er medlem af FDM, kan du få en bilteknisk eller juridisk rådgiver med på råd, når du køber en brugt bil. Derudover får du rabat på brugtbiltest, og køber du brugt bil hos en forhandler, har FDM mulighed for at gennemgå din slutseddel.

Kilder:

Ofte stillede spørgsmål

Kan det betale sig at købe en brugt bil?

Det kan godt betale sig at købe en brugt bil, hvis du finder en bil i god stand til den rette pris. Her er det vigtigt, at du undersøger bilen grundigt. Derudover skal du også undersøge bilens model og årgang for at se andres oplevelser med bilmodellen. Her skal du undersøge den grønne ejerafgift samt andre omkostninger, da det i nogle tilfælde kan gøre bilen dyrere end en ny bil.

Hvor mange km. må en brugt bil have kørt?

Hvis bilen er blevet vedligeholdt godt af bilens ejer, kan den sagtens køre flere hundrede kilometer mere uden behov for større reparationer.

Du kan finde svar på mange flere spørgsmål i vores FAQ-sektion

Gå til FAQ Gå til faq
Kontakt mig på:
Skrevet af
Mark Andersen
CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing.
Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.